HAWAJE
12:55
CHICAGO
16:55
SANTIAGO
19:55
DUBLIN
22:55
KRAKÓW
23:55
BANGKOK
05:55
MELBOURNE
09:55
Ogłoszenie niepłatne ustawodawcy Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji zwiazanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania tresci wyswietlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk ogladalności czy efektywności publikowanych reklam. Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłaczenia cookies za pomoca ustawień swojej przegladarki internetowej. /// Dowiedz się więcej
 
Mapy: | Afryka | Ameryka Pd. | Ameryka Pn. | Antarktyda | Australia | Azja | Europa | Polska
  ¦wiatPodróży.pl » Przewodnik - Europa » Smaki i zapachy Dalmacji
Smaki i zapachy Dalmacji



Kuchnia Dalmacji swoim wyborem produktów i sposobem ich przygotowania spełnia wymagania wszystkich zaleceń żywieniowych i porad lekarskich o zdrowym i zrównoważonym żywieniu. W kuchni dalmatyńskiej gospodyni prawie zawsze można znaleĽć: różne rodzaje ryb, małż i raków, kałamarnice, kalmary i m±twie, oliwę z oliwek, ¶wieże i konserwowane oliwki, warzywa, dzikie i aromatyczne zioła, migdały, figi i winogrona, miód, rodzynki i owoce cytrusowe.

Je¶li chodzi o mięso, to bezkonkurencyjny jest dalmatyński prąut, szynka wędzona i suszona na wietrze zwanym bura, serwowana z owczym serem, oraz pieczona jagnięcina.

Do wszystkiego należy dodać wino, białe lub czerwone. Przy czym trzeba pamiętać, że niektóre z chorwackich win s± zaliczane do pierwszej dziesi±tki win na ¶wiecie.


Ryba: "gradele", "leąo", "brodet"

Zobacz  powiększenie!
Brodet - przygotowuje się z różnych rodzajów ryb (ąkarpina - Scorpaena scrofa), które kroi się na kawałki i podsmaża z posiekan± cebul±. Potem gotuje w naczyniu kamionkowym na małym ogniu z czosnkiem, pietruszk±, li¶ciem laurowym i pomidorami aż ryba zmięknie i oddzieli się od o¶ci. Do brodetu, jako dodatek, podaje się mamałygę - danie z m±ki kukurydzianej.

Krewetki i małże "na buzaru"

Zobacz  powiększenie!
Małże, ostrygi i krewetki przygotowuje się w Dalmacji na buzaru. Wkłada się je do naczynia, posypuje siekan± pietruszk±, czosnkiem i tart± bułk±, soli, pieprzy oraz polewa winem i oliw±. Gotowane na dużym ogniu puszczaj± sok, w którym gotuj± się aż do otwarcia skorupek. Podaje się je we własnym sosie lub z mamałyg±.

Słodycze

Zobacz  powiększenie!
Fritule
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się z owoców południowych, suszonych fig, miodu oraz rodzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery. Niektórych z nich, jak roľata i fritule, nie można dostać nigdzie poza Dalmacj±. Przysmak roľata przygotowuje się z jajek, mleka i karmelu; jest szczególnie lubiany w południowej Dalmacji.

Fritule - robi się z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje w kulki wielko¶ci ¶liwek i smaży na gor±cym oleju. Na niektórych wyspach można znaleĽć odmianę frituli-kroątule - słodycze z identycznego lub bardzo podobnego ciasta, które do¶wiadczona kucharka specjaln± technik± formuje na dłoni w długie paski, które potem smaży się na gor±cym oleju.

Wina

Zobacz  powiększenie!
Dalmatyńskie wina s± znane już od czasów antycznych, a wiele z nich wytwarza się z rodzimych szczepów winogron. Każda wyspa posiada winoro¶le i wina charakterystyczne tylko dla niej, a zdjęcie winnicy z Primoątenu, gdzie uprawia się autochtoniczny gatunek czerwonego wina babić, stoi przed budynkiem Organizacji Narodów Zjednoczonych.

W północnej Dalmacji serwuje się wina Babić i Merlot oraz wino Opol rose z szibenickich winnic. Na Peljeącu, półwyspie win, wytwarza się słynny Postup i Dingač zaliczany do 10 najlepszych win na ¶wiecie, a takze Kneľevo i Carsko vino oraz wybitne wino Sveta Ana.

Na wyspie Brač z winogron plavac wytwarza się wina Plavac i Opolo, a wyspa z największ± ilo¶ci± gatunków winogron oferuje wina Faros, Ivan Dolac, Zlatni plavac, Bogdanuąa, Pelegrin, Dobrogost i Parč oraz Drnekuąa.

Na Korčuli produkuje się trzy wspaniałe białe wina: Poąip, Maraątina i Grk i czerwone wina Plavac i Admiral. Z wyspy Vis pochodzi natomiast delikatesowe wino Vugava; Lastovo słynie z win Ladesta i Augusta insula. Prócz wymienionych win specjalno¶ci± Dalmacji jest deserowe wino Proąek o specyficznym słodkim i wyrazistym smaku.

¬ródło: Adriatica.net

Adriatica.net Materiały dostarczyło
biuro adriatica.net

 warto klikn±ć

1


w Foto
Przewodnik - Europa
WARTO ZOBACZYĆ

Szkocja: Powrót do Argyll I
NOWE WYSTAWY
PODRÓŻE

NI 8: Wyspa Ometepe – wulkan Maderas
kontakt | redakcja | reklama | współpraca | dla prasy | disclaimer
copyright (C) 2003-2013 ¦wiatPodróży.pl