Egipt: kraj piramid i faraonów
|
|
|
Egipt posiada lotniska tak międzynarodowe jak i lokalne.
Międzynarodowe lotniska:
Kair, Luksor, Aleksandria, Asuan, Hurghada, Sharm El Sheikh, Saint Catherine
Lokalne lotniska:
Imbaba, Port Said, Al. Arish, Marsa Matrouh, Abu Simbel, Dakhla, Kharga, East Oweinat, The New Valley, Tor Sinai, Borg al. – Arab, Assiut
O czym warto wiedzić
Po przyjeĽdzie do Egiptu konieczne jest zameldowanie wci±gu 48 godzin w odpowiednich urzędach pocztowych. W hotelach zajmuje się tym personel.
Walut± Egiptu jest funt egipski (1 LE = 100 piastów). Waluta ta jest wymienialna tylko w Egipcie. Jednak ceny s± podawane zarówno w USD jak i w EURO.
Językiem urzędowym jest język arabski. Jednak można się porozumieć także w języku angielski, niemieckim i francuskim.
Różnica czasu pomiędzy Polsk± a Egiptem wynosi 1 godzinę. Sklepy s± otwarte od godziny 9:00 do 20:00 a banki do godziny 14:00. Pi±tek jest dniem wolnym od pracy.
Przy wjeĽdzie konieczne jest ¶wiadectwo szczepień. Należy być bardzo ostrożnym i higienicznym podczas spożywania posiłków. Nie powinno się pić wody z kranu ani napojów z lodem. Pamiętać trzeba o dokładnym myciu warzyw i owoców. Dobrze jest mieć ze sob± ¶rodki przeciwbiegunkowe oraz przeciw komarom.
Klimat i pogoda
Poza obszarem ¶ródziemnomorskim i delt± Nilu klimat jest podzwrotnikowy. Dni deszczowe występuj± tu bardzo rzadko.
¦rednia temperatura w lipcu i sierpniu w Kairze wynosi 35 stopni Celsjusza w dzień i 22 stopni w nocy. Na południu kraju temperatura dochodzi nawet do 50 stopni Celsjusza. Jesień jest ciepła – w Kairze notuje się ¶rednio 24 stopnie Celsjusza. Temperatura w zimie nie powinna odstraszać turystów – nad Morzem Czerwonym jest ¶rednio 20 stopni Celsjusza.
Kuchnia
W egipskiej gastronomii dominuje ryż, ryby, jagnięcia i warzywa. Najsłynniejsze potrawy to: "full" – pasta z fasoli fava, "kebab", "falafel" – kotleciki z ciecierzycy, "kofta" – pikantne mięso mielone.
¬ródło: informacja własna
|