29 sierpnia już po raz czwarty odbyło się Wrocławskie ¦więto M±ki. Tematem wiod±cym tej cyklicznej imprezy jest chleb i m±ka wrocławska. Gromadz±c w jednym miejscu wrocławskich piekarzy organizatorzy staraj± się popularyzować fragment zapominanej i nieznanej młodym ludziom historii tradycji piekarskiej, która miała swoje powojenne korzenie wła¶nie we Wrocławiu.
Patronat honorowy nad imprez± obj±ł Pan Hrabia Wojciech Dzieduszycki - założyciel i dyrektor Technikum Spożywczego mieszcz±cego się dawniej w siedzibie Hotelu Tumskiego.
Impreza miała charakter piknikowo-rodzinny. Formuła ¦więta zakładała, iż motywem przewodnim jest m±ka i wyroby z ni± zwi±zane - dlatego główn± atrakcję stanowiły zaproszone piekarnie i ciastkarnie. Ich pięknie zaaranżowane stoiska oraz wspaniałe wyroby wzbudziły duże zainteresowanie wrocławian. Licznie przybyli go¶cie mieli możliwo¶ć uczestniczenia w różnorodnym programie przygotowanym przez organizatorów.
Bolesławiecka Drużyna Rycerska "Syrokomla:" zaprezentowała pokaz walk rycerskich oraz przeprowadziła turnieje łucznicze, Teatr "Piotru¶ Pan" zabawiał młodsz± publiczno¶ć organizuj±c wiele zabaw i konkursów, swój program artystyczny przedstawiły: Kwartet Smyczkowy "Sordino" oraz Zespoł "Retro", za¶ garncarze z Manufaktury "Błotny" pokazali, w jaki sposób tradycyjnymi metodami produkuje się wyroby garncarskie.
Tegoroczne ¶więto zlokalizowane zostało na terenie Ogrodu Botanicznego. Niezwykle piękna i bogata ro¶linno¶ć Ogrodu o tej porze roku w poł±czeniu z niepowtarzalnym urokiem stoisk piekarniczych stworzyły niezwykł± oprawę tej imprezie.